Wie geen kabels heeft, moet slim zijn
Op bepaalde wegen in Nederland staat ‘altijd’ file. Dat kan je verbeteren door 1: meer wegen aan te leggen 2: minder auto’s te laten rijden.
File op het stroomnetwerk is minder makkelijk op te lossen (daarmee zeggen we niet dat het fileprobleem eenvoudig oplosbaar is), anders geformuleerd: de problematiek is complexer. Ons elektriciteitsnet is wat dat betreft ook niet te vergelijken met de Nederlandse wegen, maar als synoniem gaat het wel op. File op het elektriciteitsnetwerk noemen we congestie. En er zijn in Nederland een aantal plekken waar deze congestie vaker voorkomt dan op andere plekken. Congestierisicoplekken noemen we dat. Florijn App & Web Solutions bracht ze voor TenneT in kaart. Want als je weet waar de risico’s zich bevinden, kan je aan oplossingen gaan bouwen.
Nou is extra kilometers kabel de meest logische oplossing. Maar net zoals bij files, zijn die niet zomaar bij gebouwd: je moet dwars door het Groene Hart, er is anderszins geen ruimte of er is simpelweg geen mankracht of voldoende asfalt aanwezig.
Zo ook op het energienetwerk. TenneT wil wel extra kabels aanleggen, maar dat is niet zo maar eventjes gedaan. En dus zoeken wij, als softwarepartner van TenneT, naar andere oplossingen. Slimme software, algoritmes, voorspellen waar en wanneer opstoppingen zich gaan voordoen, die informatie vervolgens feilloos aanleveren, is wat er nu moet gebeuren. Want wie geen kabels heeft, moet slim zijn. Dus dat gaan we doen.
Anno 2025 is de situatie nog steeds uitdagend. TenneT investeert fors in de uitbreiding van het elektriciteitsnet, maar de procedures en doorlooptijden zijn lang. De energietransitie is in volle gang, met steeds meer zonneparken, windturbines, datacenters en warmtepompen, die het net belasten. Flexibel gebruik van het net, congestiemanagement, is een belangrijke oplossing. Dit houdt in dat klanten op piekmomenten minder elektriciteit gebruiken of leveren, waardoor de druk op het net vermindert.
Daarnaast zet TenneT in op innovatieve oplossingen, zoals het gebruik van reservecapaciteit en het zwaarder belasten van het net waar mogelijk. Samen met overheden, klanten en brancheorganisaties wordt er gewerkt aan snellere procedures en gestandaardiseerde bouw van hoogspanningsstations.
Auction Platform For Ancillary Services (APFAS)
Oftewel, het online veilingplatform voor balanceringscapaciteit van TenneT, software voor vraag en aanbod. TenneT, Nederlands netbeheerder, zorgt ervoor dat het totaal aan geleverde elektriciteit altijd precies gelijk is aan de totale consumptie, ofwel dat vraag en aanbod in balans zijn. Dat betekent met verschillende partijen afspraken maken over meer leveren of juist meer gebruiken op bepaalde momenten. En daarvoor hebben we APFAS gebouwd.
Dit is niet nieuw, maar wel iets om nog een keer onder de aandacht te brengen. Want niet alleen dat we het hebben gebouwd is van belang, hoe we het hebben gebouwd is ook interessant.
We zijn er samen voor gaan zitten, TenneT en wij. En we hebben ons de vraag gesteld: wat is het nou precies wat we willen oplossen en aanbieden? Klant en ICT-bureau als sparringpartners. We zijn daardoor langer bezig geweest aan de voorkant, we hebben eerst écht goed nagedacht over het ontwerp: alles uitgeschreven en alle schermen getekend en ingevuld, daar weer met elkaar over in gesprek gegaan, nog een keer terug naar de tekentafel en dat net zolang tot we zeker wisten: dit is wat we willen en nodig hebben. We gingen voor de ‘first time right’ en dat is gelukt.
Waarom dit belangrijk is? Twee redenen:
- Onze werkwijze heeft zich bewezen; een pittig complex probleem is blijvend en toekomstbestendig opgelost.
- Als we het een keer kunnen, kunnen we het ook een tweede keer. En een derde en een vierde en een…
En dan hoeft een ICT-traject niet uit de planning te lopen. Of veel duurder te worden. Of niet op te leveren wat er beloofd is. Dan doet software gewoon wat beloofd en afgesproken is.
Software maakt hét verschil binnen de energietransitie
We staan als mensheid voor een van de grootste uitdagingen tot nu toe. En wij zijn ervan overtuigd dat software hier een enorm waardevolle bijdrage aan kan leveren. Wij zetten ons met onze on- en offshore IT-teams en business consultants volop in om de energietransitie zo spoedig en soepel mogelijk te laten verlopen.
De uitdagingen waar wij als maatschappij, als mensheid voor staan zijn enorm en alleen op te lossen als we optimaal gebruik maken van slimme softwareoplossingen.
Aernoud Florijn
Bij Florijn App & Web Solutions blijven we ons inzetten om met slimme software en algoritmes bij te dragen aan een stabiel en betrouwbaar elektriciteitsnet. Wie geen kabels heeft, moet slim zijn. En dat blijven we doen.