Dat we inmiddels volop te maken hebben met klimaatverandering, is geen nieuws. Niet alleen is de gemiddelde temperatuur gestegen, we zien ook meer en intensere neerslag en zeer warme (en te koude) dagen komen steeds vaker voor. Het is inmiddels ook duidelijk dat het bedrijfsleven actie moet ondernemen om de klimaatdoelen van Parijs te kunnen behalen. Maar in hoeverre dragen Nederlandse bedrijven bij aan de energietransitie? En hoe maakt ICT daar deel van uit? FLORIJN zocht het voor je uit.

De overheid als aanjager

We deden onderzoek onder 250 grote Nederlandse bedrijven. En gelukkig zien we aan de resultaten dat de energietransitie behoorlijk leeft. Het onderwerp “implementeren en gebruiken van IT-mogelijkheden” krijgt volop aandacht. Maar de mogelijkheden zijn dan ook groot: van IoT tot algoritmes, robotisering, dashboards en AI. En hoewel de respondenten dit erkennen en er bekend mee zijn, ervaren zij ook obstakels bij het inzetten van deze technologieën. Niet elk bedrijf beschikt tenslotte over juiste kennis en/of voldoende middelen. Nu zou de overheid uitstekend als aanjager hierin kunnen (en wellicht ook wel moeten) fungeren, maar respondenten geven aan dat er maar weinig stimulans komt vanuit die hoek.

Nieuwe IT-oplossingen die tot nu toe niets hebben opgeleverd

Uit de resultaten blijkt dat de energietransitie bij 88,7 procent van de respondenten een belangrijk thema is binnen de organisatie en dat IT hier een grote rol in speelt. 83,5 procent gaf zelfs aan te vinden dat hun organisatie via IT bijdraagt aan de energietransitie in Nederland. Toch lijkt het in de praktijk minder rooskleurig te zijn. 45,8 procent zegt namelijk dat de implementatie van nieuwe IT-oplossingen tot nu toe niets hebben opgeleverd. Hoe kan dat? We zien verschillen tussen de regio’s, waarbij het noorden minder succesvol in de implementatie dan de de drie grote steden en randgemeenten, maar dat kan niet de gehele verklaring zijn.

Greenwashing

Komen we op het onderwerp Greenwashing. Een fenomeen, waarbij organisaties zich maatschappelijk verantwoorder voordoen dan dat zij daadwerkelijk zijn. In een persbericht van de Europese Unie werd geconcludeerd dat bij de helft van de onderzochte duurzaamheidsuitingen aangenomen kan worden dat deze ‘duurzame’ beloftes deels tot helemaal niet waargemaakt worden.

Bedrijven willen wel, maar weten vaak niet hoe

We zien dit ook terug in de praktijk. Organisaties zien het verband tussen IT en de oplossing van duurzaamheidsvraagstukken, maar kiezen vervolgens niet het juiste type software of hebben eenvoudigweg niet de expertise in huis om het uit te voeren. Uit ervaring weten we dat dit klopt, dat de aanpak van bedrijven niet altijd even effectief is in het inzetten van ICT ten behoeve van de energietransitie. Bedrijven kijken geregeld naar de eenvoudig(st)e oplossing, wat begrijpelijk is, maar wat het probleem vaak slechts deels of niet oplost.

De externe partner

Ieder bedrijf richt de implementatie van de energietransitie anders in. De een heeft er een eigen intern team voor samengesteld, de ander schakelt de hulp in van externe partners, omdat er te weinig kennis in huis is of omdat de oplossing een specifieke aanpak behoeft. Deze partner moet, zo blijkt uit de cijfers, dan wel weten waar hij het over heeft. En dat betekent dat hij niet alleen verstand van ICT moet hebben, maar zeker ook kennis over transitie 2.0.

Samen doen

Met de klimaatdoelen in zicht en een onontkoombare transitie, zien we nog te veel verschillen tussen bedrijven. Waar de een zijn ICT flink op de rit heeft, is een ander nog dolende in de woestijn. Feit is dat we aan de slag moeten, eigenlijk al klaar hadden moeten zijn, maar dat is in een ideale wereld. In onze wereld kunnen we elkaar wel helpen. Hetzij door van onderling elkaar te leren, hetzij door het inhuren van een expert. En dit onderzoek toont alleen maar aan hoe hard dat nodig is.

“Als een natuurlijk verlengstuk van onze organisatie neemt FLORIJN projecten op zich waar intern eigenlijk geen plaats is, maar die op een zeer professionele manier moeten worden afgerond.”

Bob Mantel, Business projectleider, TenneT TSO

Benieuwd naar ons onderzoek? Download het rapport via deze link.

Florijn heeft deelgenomen als Large Sponsor aan Recharge Earth in Ahoy Rotterdam, een platform voor professionals die een rol spelen in de energietransitie. Het is dé plek voor iedereen die waardevolle samenwerkingen tot stand wil brengen, haar netwerk wil uitbreiden en verstevigen en zijn kennis wil vergroten en geïnspireerd wil raken.

 

Florijn AWS

Florijn AWS werkt met meer dan 50 programmeurs, allemaal experts op hun eigen gebied. Zij werken altijd samen met een business analist, die vooral in het begin van een traject zijn waarde bewijst door tot in de puntjes de vraag boven tafel te krijgen en samen met de opdrachtgever en de programmeur de allerbeste oplossing te bedenken.

Recharge Earth

Florijn is partner van Recharge Earth. Niet alleen omdat Florijn de energietransitie een belangrijk onderwerp vindt, ook omdat wij veel ervaring op deze markt hebben. De omslag naar groene energie gaat er komen, wij helpen daarbij.