Als het koud is, trek je een jas aan, als het gaat regenen, zetten we de tuinstoelen binnen. Als dit, dan dat. Het kan zo simpel zijn. Maar wat nou als het gaat regenen en niet alleen de tuinstoelen staan nog buiten, je moet ook nog boodschappen doen en oma van de bus ophalen, je baas bellen dat je morgen later bent, terwijl de kat net ziek geworden is op je nieuwe tapijt, de vaatwasser aan het overstromen is en de buurvrouw aanbelt, omdat ze last heeft van je drummende zoon. In dit soort gevallen heb je een algoritme nodig.

Zo makkelijk is het niet

Hoe meer onzekerheden, hoe ingewikkelder de afwegingen. Met een lineair proces, zoals met de regen, tuinstoelen en oma, zijn afwegingen goed te maken. Maar zodra er veel factoren bijkomen, wordt het een stuk lastiger. Zo waren er ooit vier aanbieders van energie. Stroom werd opgewekt door kolen- en gascentrales en heel Nederland had elektriciteit tot zijn beschikking. Netjes geleverd door de leverancier met wie je een jaarlijkse prijs afsprak. Klinkt niet heel ingewikkeld, maar zo simpel is het allang niet meer.

Weer die energietransitie zeker?

Inderdaad, weer die energietransitie. We schreven er al eerder over. We moeten massaal overschakelen van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energie, in welke vorm dan ook. Maar voorlopig gaat dat erop neerkomen dat we vooral veel meer elektriciteit gaan gebruiken, afkomstig van de zon, de wind en in sommige landen uit water. En dat is inderdaad nog niet zo eenvoudig.

Kwestie van opwekken en gebruiken, zou je zeggen

Was het maar zo. Maar niks kwestie van opwekken en gebruiken. Want ongebruikte elektriciteit kan je niet zomaar afvoeren. En opgewekte elektriciteit kunnen we nog maar nauwelijks opslaan. Dus waar het op neerkomt is dat de opgewekte elektriciteit direct gebruikt moet worden. Anders gezegd: dat wat er voorspeld nodig zal zijn, moet worden geproduceerd. En liefst zo nauwkeurig mogelijk, want als er een onbalans ontstaat tussen geproduceerde en verbruikte elektriciteit, dan kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. En dat willen we koste wat het kost voorkomen.

Dit noodzakelijke evenwicht tussen opgewekte en gebruikte elektriciteit betekent dat er continu evenveel ingekocht als verkocht moet worden. Dat op zich is al niet heel eenvoudig, maar met vier aanbieders nog te doen. Maar nu komen er steeds meer kleine aanbieders bij, waardoor het aanbod waaruit de energiebedrijven kunnen kiezen, steeds groter wordt. We zien hier een eerste uitdaging: deze energie inkopers willen de goedkoopste combinatie van alle aangeboden energie en kunnen daarbij kiezen uit een steeds groter aanbod. En alsof dat nog niet genoeg is, wil de Europese Commissie dat er in steeds kleinere porties wordt ingekocht, juist om deze nieuwe kleine aanbieders (die veelal op basis van zon en wind produceren) meer kans te geven om mee te doen. Kleinere porties betekenen korter op de bal spelen, wat de zaak complexer maakt. Wellicht dat we binnenkort zelfs ’s ochtends inkopen wat er ’s middags nodig is. Daar hebben we uitdaging twee.

Ok, maar het verbruik is op historische gronden nog redelijk te voorspellen

Het verbruik misschien nog wel. Maar het aanbod steeds minder. Want het punt bij nieuwe energie is, omdat we door de energietransitie, afhankelijker worden van natuurverschijnselen als zon en wind, steeds moeilijker in te schatten is waar de energie vandaan gehaald kan worden. Uitdaging nummer drie. Valt de wind weg of zitten we ineens in de mist, dan hebben we te maken met een plotseling tekort. Waar halen we op dat moment voldoende elektriciteit vandaan? Of andersom, als de zon besluit de hele dag volop te schijnen, terwijl er regen was voorspeld. Waar gaan we met het overschot naartoe? Want, zoals we zeiden: de balans moet worden behouden, zowel bij een tekort als bij een overschot.

Juist deze fluctuaties en onzekerheden, maakt dat de prijs (die gedurende de dag doorlopend wijzigt) ook onvoorspelbaarder is. En daardoor moeilijker te bepalen, omdat meer variabelen een rol spelen in de totstandkoming ervan. Zie daar uitdaging vier. Inkopers van en handelaren in energie (zoals op de Amsterdamse en Brusselse energiebeurzen) hebben steeds meer hulp nodig bij hun taak.

Valt niet mee inderdaad

Zeker niet. Want reken dit allemaal maar eens door, onzekerheid op onzekerheid. Dit is “als dit, dan dat” voor gevorderden. Er zijn te veel voortdurend wisselende factoren waarmee rekening gehouden moet worden. En als dat het geval is, als het te moeilijk wordt voor een simpel excelletje, dan moet een algoritme het overnemen. Want alleen een algoritme kan op die snelheid rekenen met zoveel verschillende factoren. Als dit, dan dat. Indien te complex, dan algoritme.