“Wij bouwen echt slimme software”. Digitaliseren, automatiseren, dat kunnen we nu wel. Maar om dat echt goed te doen, is nog niet zo simpel. “And that’s where we come in”, zegt Martijn Wijnen. Hij heeft zich een half jaar geleden ingekocht in het bedrijf van Aernoud Florijn, FLORIJN APP & WEB SOLUTIONS. “Kort gezegd leveren wij maatsoftware, van klein tot groot, van eenvoudig tot complex. Maar dan op de Florijnmanier.”

Wat ooit begon als een opdracht voor vrienden, is inmiddels uitgegroeid tot een van de grootste Nederlandse spelers op het gebied van maatsoftware. Ze zijn groots in Access en Excel, maar bieden ook platformsoftware aan. Een gesprek over hoe zich dit heeft ontwikkeld en wat de plannen zijn.

Twee mannen, een bedrijf. Zo op het eerste gezicht een bijzonder stel. Maar kijk je verder, dan zie je meer overeenkomsten dan verschillen.

“Klopt. We zijn heel verschillend, maar ook weer helemaal niet”, zegt Martijn Wijnen in het kantoor in de Amsterdamse Bos en Lommer. “Onze onderliggende waarden zijn hetzelfde, we worden allebei heel gelukkig van een klant, wiens probleem voor 100% is opgelost. En liefst zelfs een beetje meer dan dat. Wat dat betreft zijn we allebei perfectionist. Alleen ieder op onze, heel eigen, manier. Zo ziet Aernoud overal mogelijkheden, hij is onbezonnener. Ik ben wat pragmatischer van aard. En dat is gelijk onze grootste kracht.”

Maar wat is dan de Florijnmanier?

“Wij bestaan al meer dan 20 jaar. Wat redelijk uniek is in deze branche. En dat komt omdat wij een manier gevonden hebben om een aantal zaken met elkaar te combineren: het stevig onderbouwen van Waterfall en het flexibele van Agile. Maar in plaats van ‘The Best of Both Worlds’, wij hebben a New World gecreëerd. Dat verklaart ook onze 100% succesrate.”

Hoe werkt dat dan in de praktijk?

“Wij leveren maatsoftware. En dat gaat van eenvoudig tot zeer complex. Zo komt de ene dag een klant met de vraag of we een tooltje kunnen bouwen voor het inregelen van het facturatieproces, de andere dag zitten we bij een grote netbeheerder aan tafel om ervoor te zorgen dat er op het door ons gebouwde energieveilingplatform ieder kwartier door honderden aanbieders en afnemers gehandeld kan worden. Voorheen kon dat maar met max tien partijen tegelijk en alleen een keer per maand. Je begrijpt: het een heeft veel meer voeten in de aarde, maar overal ligt hetzelfde principe aan ten grondslag: de klant begrijpen. En dat betekent dat je niet alleen de vraag doorvoelt, maar deze ook in het grotere geheel van het bedrijf er omheen kunt plaatsen. Dat je het proces en het bedrijf doorgrondt. Anders kan je leuk gaan bouwen, maar los je het probleem niet op. En dat is nou precies waar wij heel erg goed in zijn. Puur omdat wij niet eerder gaan bouwen, voordat we echt snappen wat de vraag is. Anders beginnen we gewoon niet.”

Klinkt goed, maar dan?

“Dan gaan we in software-oplossingen denken. En stellen we het team samen. En daar zit de crux, want hoe complexer het project, hoe belangrijker het team. Het is niet alleen the best (wo)man for the job, het is ook wie werken goed samen. Als we bij voorbaat al weten dat een expert qua persoonlijkheid niet past bij een opdrachtgever, dan moet je hem niet koste wat het kost erbij willen hebben. Want er gaat hard gewerkt worden, in sprints en met een ijzeren discipline en dan moet je het wel samen doen. En eerlijk tegen elkaar durven zijn. Dát is werken op z’n Florijns. En via ons Quality Control System houden we dat strak in de gaten, zodat we op tijd kunnen ingrijpen, mochten de zaken onverhoopt anders lopen.”

En nu?

“Nu groeien we uit ons jasje, daarom zijn we op zoek naar een nieuwe locatie. Heel erg leuk natuurlijk, maar wel met enig sentiment. Het is hier tenslotte wel begonnen allemaal. Maar het wordt nu simpelweg te klein. Op strategisch vlak zijn we meer partnerships aangegaan. Met trainingsbureaus onder andere, zodat we zeker weten dat onze programmeurs te allen tijde up-to-date kennis hebben. We breiden nu het opleidingsaanbod van Florijn Academy uit. Dat zit al bomvol mooie leerpaden voor citizen development trainingen, maar dat willen we nog vollediger hebben. We werken ook samen met software-aanbieders, die bijvoorbeeld een eigen platform ontwikkeld hebben, dat waardevol kan zijn voor onze klanten. Wij leiden onze programmeurs daar nu al voor op, zodat de klant optimaal profiteert van het beste wat de markt te bieden heeft. We zijn nummer 1 en we doen er alles aan om dat te blijven.”