Wat is de wet DBA nou eigenlijk?

De kranten staan er bol van, het is je vast niet ontgaan, maar de Belastingdienst gaat strenger controleren op de Wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties) en dat is voor jou als zzp’er, maar ook als opdrachtgever van belang. 

De Wet DBA bepaalt of iemand die werkt als zzp’er echt zelfstandig is of dat eigenlijk in loondienst doet. Het doel hiervan is om schijnzelfstandigheid te voorkomen. Het is de verantwoordelijkheid van zowel de opdrachtgever als de zelfstandige om dit goed te regelen.  

Werken als zzp’er: eigen baas, maar zonder kerstborrel


Waarom nu?  

De handhaving van de Wet DBA werd jarenlang uitgesteld, maar de Belastingdienst gaat er nu strenger op toezien. Dit maakt het nog belangrijker om de arbeidsrelatie goed vast te leggen.  


Wat betekent dit voor jou als zzp’er of als opdrachtgever?  

Paar dingen, maar wel heel relevante, want als de Belastingdienst oordeelt dat een zzp’er eigenlijk in dienst is, kun je aansprakelijk worden gesteld voor loonheffingen en sociale premies, ook met terugwerkende kracht.  Voor de zelfstandige geldt dat er geen gebruik meer gemaakt mag worden van fiscale voordelen, als de zelfstandigenaftrek of mkb-winstvrijstelling. Het kan zelfs zo zijn dat onterecht ontvangen belastingvoordelen moeten worden terugbetaald en dat het gevolgen heeft voor regelingen als arbeidsongeschiktheidsverzekeringen of pensioenen. In het ergste geval kan er besloten worden dat iemand zich niet meer als zelfstandige mag inschrijven bij de Kamer van Koophandel.

Zorg er daarom voor dat er geen werkgeversgezag of verplichting tot persoonlijke arbeid is. Oftewel, de zzp’er moet zelf kunnen bepalen hoe, waar en wanneer hij zijn werk uitvoert, dat er wat dat betreft door de opdrachtgever alleen gekeken wordt naar het resultaat dat opgeleverd wordt. En het is van belang dat de zzp’er zelf beslist wie het werk uitvoert, hijzelf of iemand anders. Een werknemer mag niet zomaar iemand anders naar kantoor sturen, een zzp’er mag dat wel. 

Maak hier duidelijke afspraken over en zet het in de overeenkomst. 


Goed nieuws

Want dat hebben we ook. Wij hebben inmiddels al onze contracten nog eens grondig bekeken en gekeken of het klopt. En dat deed het.  Dus als je via ons programmeurs inhuurt of werkt, kun je erop vertrouwen dat alles goed geregeld is en dat je geen risico loopt.


Wat als je ook via andere bureaus dan Florijn mensen inhuurt ?  

Als je zzp’ers via andere partijen inhuurt, moet je even goed kijken of die contracten voldoen aan de eisen van de Wet DBA. Let dan vooral op:  

– Zijn de afspraken in het contract duidelijk?  

– Wordt de zelfstandigheid van de zzp’er gewaarborgd in de praktijk? Check daarbij op bovenstaande punten.

– Zijn de verantwoordelijkheden van zowel de zzp’er als de opdrachtgever goed vastgelegd?  

Kan je dit alles met een ferme ja beantwoorden, dan zit je goed.