API-calls. Wel eens van gehoord. Maar wat kan je er nou écht mee?

Heel platgeslagen zijn API’s de taal die computers onderling met elkaar (kunnen) spreken. Een mens heeft een beeldscherm, muis en een toetsenbord als interface nodig, computers een Application Programming Interface, ook wel REST API (Representational State Transfer Application Program Interface) genoemd. Ofwel: API.

Een API-call is een aan regels gebonden format (interface), die berichten tussen computers mogelijk maakt. En die computers kunnen overal op de wereld staan.

Of in nog meer Jip-en-Janneke-taal uitgelegd:

Zegt de ene computer tegen de andere computer,

 • “Dit is mijn login en dit is mijn wachtwoord. Mag ik dan van jou de adresgegevens van klant Florijn?”

Zegt de andere computer:

 • “Toegang verleend! “Barentszplein 6B; 1013 NJ Amsterdam”.

En zo is alle data over te brengen van het ene naar het andere ‘apparaat’. Zelfs zonder login en wachtwoord.

Want een computer is niet alleen dat apparaat op je bureau. Het geldt natuurlijk ook voor je smartphone, iPad en laptop. Sterker nog: die werken bijna alleen maar op basis van dit soort API berichten.

En dan voel je ‘m natuurlijk al aankomen. Dan kunnen alle apparaten met software en aangesloten op het internet dat dus ook! Bingo! Koelkasten, camera’s, auto’s, zelfs stofzuigers en speakers thuis doen het: ze praten met elkaar via API’s

Maar stel, dat er data-servers zijn die tons of information beschikbaar hebben, waar jij, via een API-call, gebruik van kunt maken. Bijvoorbeeld in jouw eigen spreadsheet? Of in een databaseprogramma, zoals MS Access, Power Apps, een webportaal of ERP tool?

Er zijn wereldwijd inmiddels zo’n dikke 30.000 servers beschikbaar, die dit soort services bedienen. En daar kan jij met jouw Business Tool je voordeel mee doen!

Onderstaande bedrijven bieden bijvoorbeeld gratis data aan die jij mag gebruiken in jouw tooling:

 1. Skyscanner
 2. Waze voor beste routes
 3. Email Finder API (wat is het mailadres van Martijn Wijnen bij Florijn App & Web Solutions?)
 4. OpenWeatherMap
 5. NS reisinfo
 6. Flight data
 7. Yahoo finance
 8. Overheid.nl
 9. City Data
 10. NasaAPI

(bron: beetje van Florijn en een beetje van RapidAPI)

En als je bereid bent er voor te betalen, gaat de wereld helemaal letterlijk voor je open. Blader maar eens rond op https://rapidapi.com/hub

Denk aan:

 • Het automatisch invullen van een adres op basis van huisnummer en postcode? (oh, die kende je al, maar dat is dus gewoon een API Call!)
 • Hoe lang doet jouw chauffeur er over om op een bepaald tijdstip van de dag van A naar B te komen? (Waze vertelt het je in een split second)
 • Een SMS sturen tijdens een bepaald proces in jouw Business Tool? (hier zijn legio services voor beschikbaar)
 • Een betaalproces faciliteren met bijvoorbeeld Stripe of Adyen?
 • Automatisch teksten vertalen of corrigeren? (Dat laat je Google of Deepl dus voor je doen)
 • Die afspraak van morgen in Apeldoorn, beter maar niet met de trein? (De NS vertelt het je)

Trouwens, de meeste zichzelf respecterende softwareleveranciers (Exact, Account View, SalesForce etc etc) bieden de mogelijkheid om te communiceren via API calls.

Dus goede kans dat de software waar jullie mee werken, benaderd kan worden via zulke berichten. Dus dat betekent dat jullie data naadloos geïntegreerd kan worden in al jullie Business Tooling. En daar worden jullie bedrijfsprocessen alleen maar nog beter van!

Ja. Ga daar maar eens even goed voor zitten. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Kijk maar eens naar de softwarepakketten waar jullie nu mee werken en waar daarbinnen de repeterende processen zitten. Of waar je eindeloos bestandjes download, bewerkt en daarna upload.

Goede kans dat dat met een simpele programmeeractie een heel stuk sneller kan.

And this where we come in.

Onze developers doen namelijk niet anders. Zij ontwikkelen API-calls om jouw processen veel slimmer in te richten. Denk alleen al aan de tijdsbesparing die het je oplevert en de kansen die het biedt om je concurrent een flinke stap voor te blijven.