Onze IT-experts ontwikkelen maatsoftware. Zij analyseren, onderhouden, transformeren en optimaliseren bedrijfsprocessen voor toekomstige groei.

En dat is niet zomaar iets. Sterker nog: dit is vaak een uitdagende exercitie, eentje die niet zomaar op een achternamiddag wordt uitgevoerd. Bedrijfsprocessen gaan vaak helemaal op de schop. Wat in alle gevallen een heldere en verfrissende kijk geeft op vastgeroeste gewoontes, maar waar zeker niet lichtzinnig over gedacht moet worden. Het kan nogal wat inhouden voor medewerkers en bedrijfsvoering en moet daarom goed overdacht worden. En juist omdat software laten ontwikkelen en implementeren zo’n impact heeft, volgen wij een vast stramien als het gaat om ontwikkelen, bouwen en implementeren.

Maar ook omdat wij een naam hoog te houden hebben als het gaat om opgeleverde software. Onze kwaliteitsstandaard ligt hoog, heel erg hoog. En omdat wij werken met 50+ professionals, die allemaal hun eigen kennis en ervaring meebrengen, en omdat wij van al onze professionals verwachten dat ze een bepaalde kwaliteit leveren, hebben wij een ontwikkelproces ontwikkeld wat ervoor zorgt dat we onze standaard hoog kunnen houden.

1. Inventarisatie

Onze programmeurs beginnen uiteraard altijd met een uitgebreide kennismaking. Je kunt pas samenwerken als je elkaar kent. En begrijpt, eerlijk en transparant naar elkaar kunt en durft te zijn. Pas daarna kan er een grondige analyse plaatsvinden. Wat zijn de huidige processen? Wie zijn de stakeholders? En wat zijn de wensen en eisen volgens het MoSCoW model:

  • Must Haves
  • Should Haves
  • Could Haves
  • Won’t Haves

2. Brainstorm

Als alle pijnpunten, wensen en randvoorwaarden besproken en in kaart gebracht zijn, kunnen de verschillende oplossingsrichtingen besproken worden. In een of meerdere brainstormsessies met de stakeholders, bekijken de IT-profs de mogelijkheden, waarbij er sowieso ‘out of the box’ gedacht wordt. One size fits all bestaat niet als het om software gaat. En het aloude ‘zo doen we dat nu eenmaal’ ook niet.

3. Design

Meestal het spannendste onderdeel van het proces van ontwikkeling: het design van de applicatie. Hoewel dit vaak eerst alleen op papier gepresenteerd wordt, levert het in veel gevallen nieuwe inzichten op. Daarop volgt een ronde aanpassingen, nieuw design, aanpassingen etc., net zolang totdat iedereen bij de klant het erover eens is: dit is wat we willen, hier kunnen we mee werken, dit is wat ons vooruit helpt.

4. Prototype

Nadat alle keuzes die gemaakt moesten worden, gemaakt zijn en alle beslissingen genomen, wordt alles vastgelegd in een Functioneel Ontwerp. Op basis hiervan wordt een prototype ontwikkeld: schermen zonder functionaliteit, die het nog niet doen, maar die er al wel uitzien alsof het systeem al in gebruik genomen is. Gebruikers kunnen er doorheen lopen en kijken of het zo inderdaad is, zoals het straks moet zijn. Zij controleren of alle features erin zitten, alles op de afgesproken plek staat en of de juiste koppelingen gemaakt zijn.

5. Ontwikkeling 

Als alles klopt en nog een keer goed nagelopen is, vindt het daadwerkelijke programmeren plaats. Het prototype wordt omgezet in werkende software, systemen worden gebouwd.

6. Test 

The proof of the pudding. Na eerst een grondige test door de ontwikkelaar zelf, is het de beurt aan de klant voor een test van het hele systeem. Doet alles het, worden de juiste berekeningen uitgevoerd met de juiste gegevens, wordt de juiste info op tijd aangeleverd. Alles wat je maar kunt bedenken, wordt bekeken. Bij grotere systemen worden eerst testprotocols opgesteld om niets aan het toeval over te laten. Alle gevonden bugs en onvolkomenheden worden opgelost tot alles werkt conform de specificaties.

7. Implementatie 

Het moment van in gebruik name wordt zorgvuldig geregisseerd. Desgewenst wordt er schaduw gedraaid met bestaande systemen of wordt de nieuwe software gefaseerd ingevoerd. Bij grotere systemen zal een draaiboek ervoor zorgen dat de bedrijfsvoering geen risico loopt of in het ergste geval stil komt te vallen tijdens de implementatie. Onze programmeurs hebben hier ruime ervaring mee en zorgen ervoor dat alles gladjes verloopt.

8. Service en onderhoudscontract

En dan is het systeem operationeel. Maar daar houdt het natuurlijk niet op. Want onze experts blijven support leveren. Veelal maken we afspraken in een onderhoudscontract (SLA). En we staan sowieso paraat in het geval van een calamiteit, wat dat dan ook moge zijn. Dat gebeurt bijna nooit, maar voor het geval dat!