We zijn alweer een paar weken onderweg in 2024, dus hoog tijd om eens te kijken naar wat dit nieuwe jaar ons brengen gaat. Op het gebied van IT uiteraard en dan met name waar IT-bedrijven, wij dus ook, zich bewust van moeten zijn. Komen ze: vijf IT-trends waar IT-bedrijven in 2024 rekening mee moeten houden.

1. Kunstmatige intelligentie (AI)

Het moge duidelijk zijn en het zal niemand verbazen, maar kunstmatige intelligentie staat met stip op 1, als het gaat om IT-trends in 2024. AI is in de afgelopen jaren razendhard gegaan in haar ontwikkeling en is eigenlijk nu al niet meer weg te denken uit ons bestaan. Doordat AI computersystemen in staat stelt om menselijke taken uit te voeren, dan denken we aan spraakherkenning, beeldherkenning en natuurlijke taalverwerking, kunnen we er op een heel intuÏtieve manier gebruik van maken. We vertellen onze systemen in onze eigen spreektaal wat we willen. Zo kunnen we al pratende opdrachten geven. En dat gaat ver. Hoe ver is nog onduidelijk. Nu kunnen we teksten laten schrijven, foto’s en filmpjes laten maken en andere uitvoerende taken laten uitvoeren, maar daar komen ongetwijfeld nog veel meer mogelijkheden bij. Helder is wel dat de bedrijven die in 2024 AI effectief weten in te zetten, een duidelijk concurrentievoordeel kunnen hebben. Het implementeren van AI-technologieën kan processen automatiseren, efficiëntie verbeteren en nieuwe mogelijkheden bieden voor productontwikkeling. Doe er je voordeel mee!

2. Internet of Things (IoT)

Het internet van de dingen (IoT) gaat over het netwerk van fysieke objecten – “dingen” – die zijn uitgerust met sensoren, software en andere technologieën om via het internet met elkaar verbinding te maken om zo onderling gegevens uit te wisselen. Voorbeelden hiervan zijn slimme electriciteitsmeters, je verwarming die je van afstand aan kunt zetten. Daar gaan we alleen maar meer van zien. Niet alleen in huishoudens, maar ook in de zorg en in het bedrijfsleven.

Het Internet of Things (IoT) wordt ongetwijfeld steeds prominenter in ons dagelijks leven en zal (daarom) ook van grote invloed zijn op de IT-industrie. In 2024 zullen naar schatting miljarden apparaten wereldwijd met elkaar verbonden zijn via het IoT. Dit biedt enorme kansen voor bedrijven om gegevens te verzamelen en analyseren, waardoor ze waardevolle inzichten kunnen verkrijgen om hun processen verder te optimaliseren. Waar IT-bedrijven rekening mee moeten houden is een grotere behoefte aan beveiliging, schaalbaarheid en interoperabiliteit bij het ontwikkelen van IoT-oplossingen.

3. Edge computing

Edge computing is een IT-trend in 2024, die inspeelt op de groeiende behoefte aan realtime verwerking van gegevens dichtbij de bron ervan. In plaats van alle gegevens naar een centrale cloudinfrastructuur te sturen, worden ze lokaal verwerkt aan de rand (edge) van het netwerk. Dit minimaliseert de vertraging in dataoverdracht (latentie) en maakt dus snellere besluitvorming mogelijk. In 2024 zal edge computing steeds belangrijker worden, vooral in sectoren zoals gezondheidszorg, productie en transport. Er liggen zeker kansen voor IT-bedrijven die zich gaan richten op het ontwikkelen van robuuste edge computing-oplossingen, vooral als deze veiligheid, betrouwbaarheid en schaalbaarheid garanderen.

4. Cybersecurity

Bovenstaande trends roepen om beveiliging. Hoe meer we afhankelijk worden van het internet, hoe belangrijker de veiligheid ervan wordt. Daarnaast leven we sowieso al in een tijdperk waarin cyberaanvallen steeds vaker voorkomen. Cybersecurity is hiermee topprioriteit geworden voor alle bedrijven, inclusief voor IT-bedrijven zelf. Met toenemende digitalisering komen ook nieuwe bedreigingen en kwetsbaarheden aan het licht. Het beschermen van gegevens, systemen en netwerken wordt steeds complexer. In 2024 moeten bedrijven investeren in geavanceerde beveiligingsoplossingen, zoals machine learning-algoritmen en gedragsanalyse, om proactief dreigingen te detecteren en aanvallen te voorkomen. Daarnaast is het essentieel om een cultuur van cybersecuritybewustzijn binnen de organisatie te bevorderen. Met het regelmatig wijzigen van wachtwoorden alleen komen we er niet meer.

5. Cloud computing

Simpel gezegd is cloud computing het leveren van computingservices, inclusief servers, opslag, databases, netwerkfuncties, software, analysefuncties en intelligentie, via internet ‘de cloud‘ en mag zeker niet ontbreken als het gaat om IT-trends van 2024. De belangrijkste voordelen hiervan zijn bijvoorbeeld: makkelijker en sneller samenwerken met collega’s en klanten, veilige toegang, besparingen door online werkplekken, back-ups in de cloud, schaalbaarheid (betalen naar gebruik), actuele versies van softwarepakketten. Cloud computing is allang niet meer weg te denken uit onze huidige maatschappij en het heeft de manier waarop bedrijven IT-middelen beheren en gebruiken aanzienlijk veranderd. De verwachting is dat cloud computing in 2024 nog meer terrein gaat winnen, omdat bedrijven profiteren van de flexibiliteit, schaalbaarheid en kosteneffectiviteit die het biedt. IT-bedrijven moeten zich daarom gaan richten op het ontwikkelen van cloud-native applicaties en diensten die optimaal gebruikmaken van de mogelijkheden die de cloud biedt. Daarnaast moet er, komt ‘ie weer, aandacht worden besteed aan het waarborgen van gegevensbeveiliging en privacy bij het werken met cloudinfrastructuren.

Oftwel: veiligheid is belangrijker dan ooit. Maar daarnaast bieden kunstmatige intelligentie, IoT, edge computing en cloud computing ook ongekende mogelijkheden en kunnen bedrijven die hier slim gebruik van weten te maken absoluut competitieve voordelen behalen in deze immer veranderende technologische wereld.