Bij software-ontwikkeling kan goede prototyping het verschil maken tussen succes en failure. Zeker als het gaat om grote en complexe projecten. Eerst een model bouwen, een Proof of Concept (POC) is dan key. Om het dan te testen, aan te passen, nog een keer testen, weer aanpassen, etc. Totdat het (zo goed als) perfect is. Een goed voorbeeldscherm zegt meer dan 1000 woorden.

Prototyping in Access?

Ja, Acces wordt vaak voor prototyping ingezet. Er staan templates voor je klaar, waarmee je direct aan de slag kunt. Daarmee kan je met Access als geen ander structuren inzichtelijk maken, concepten bouwen, ideeën uitproberen. En omdat je verschillende koppelingen kunt maken, kan je precies laten zien wat de bedoeling is, testen of het werkt en kijken of het beoogde doel behaald wordt.

Wat prototyping betreft is Access de laatste der Mohikanen: laagdrempelige software waar, omdat het een standaard onderdeel is in Office 365, een grote groep gebruikers toegang tot heeft. Een super zwaargewicht als het gaat om ontwikkeltools: snelle en krachtige on-premise software-ontwikkeling. Wat je ‘s morgen bedenkt is vaak ‘s middags al klaar en operationeel. Als wij voor large corporates zeer complexe systemen bouwen, laten we die ook eigenlijk altijd voorafgaan door prototypes in Access. Steeds vaker vragen (vooral grotere) klanten ons om een Proof of Concept te bouwen. Omdat ze het idee nog niet helemaal uitgewerkt hebben, ze willen kijken of dit hun business inderdaad verder gaat helpen of dat het toch nog anders ingestoken moet worden.

Het zijn de kosten niet

Door in Access te werken, heb je niet alleen heel snel een prototype, het is vaak ook de goedkoopste optie. Je kunt direct zien of het doel ermee gediend wordt, het werkt zoals het zou moeten werken, er functionaliteiten ontbreken of juist onnodig aanwezig zijn. De eerste kinderziektes worden er vast uitgehaald, ideeën aangescherpt en verder ontwikkeld en dat allemaal zonder dat er eerst hoge ontwikkelkosten betaald zijn. Want pas als het helemaal klopt, het concept getest is en goed bevonden, pas dan ga je de uiteindelijke software maken. Misschien in Access, misschien in een heel andere omgeving. Maar in tussentijd kan de business er al mooi mee aan de slag, kunnen medewerkers het idee via de POC leren kennen, het verder uittesten en nog beter maken. Twee vliegen in één klap!

Maar Access kan meer dan prototyping alleen

Absoluut. Met Access bouw je vooral snel en perfect betrouwbare software. Veel bedrijven kiezen daarom nog steeds voor MS Access als ze op zoek zijn naar software om hun bedrijfskritische processen op te laten draaien. Eigenlijk is Access een robuuste alleskunner, waar menig bedrijf nog steeds op rekent. Logisch ook, MS Access is tenslotte een blijvertje, het wordt niet voor niets nog steeds door Microsoft ondersteund. Kortom, Access is altijd een goede keuze.