In het huidige concurrerende bedrijfslandschap is het essentieel dat organisaties toegang hebben tot betrouwbare gegevens en inzichten om weloverwogen beslissingen te nemen. Alleen dan kunnen ze een data-driven company worden. Veel bedrijven hebben alleen geen idee waar ze de gegevens kunnen vinden die ze nodig hebben om strategische beslissingen te nemen. En dit is nou precies waar Power BI kan helpen. Power BI is een krachtig analyse-instrument waarmee bedrijven snel en gemakkelijk toegang krijgen tot allerhande gegevens, zonder dat ze daarvoor gelijk afhankelijk zijn van IT-afdelingen of externe consultants. Met Power BI kunnen bedrijven echt data-driven worden door de kracht van hun eigen gegevens goed te benutten.

Wat is Power BI?

Power BI is een cloud-based business analytics service van Microsoft, waarmee gebruikers gegevens uit hun hele organisatie kunnen analyseren en visualiseren. Het biedt interactieve visualtisaties met drill-down mogelijkheden voor diepere inzichten in je bedrijf. Door gegevens uit verschillende bronnen, waaronder spreadsheets, databases, webservices en andere bronnen, te combineren tot één uniforme weergave, kun je waardevolle inzichten krijgen uit verschillende over aspecten van je bedrijf.

Hoe kan Power BI jouw bedrijf helpen?

Gegevens zijn alleen waardevol als ze effectief worden gebruikt bij de besluitvorming. Met de interactieve visualisaties en drill down mogelijkheden van Power BI kun je snel en gemakkelijk patronen in je gegevens onderzoeken, zodat je sneller betere beslissingen kunt nemen. Je kunt ook geavanceerde functies gebruiken, zoals modellen voor machinaal leren en natuurlijke taalverwerking (NLP), om diepere inzichten in je gegevens bloot te leggen die anders in traditionele rapporten of tabellen verborgen zouden blijven.

Iedereen kan ermee werken

Daarnaast maakt Power BI het ook gemakkelijk voor niet-technische gebruikers, zoals verkoopteams of financiële teams, die misschien niet vertrouwd zijn met het werken met grote datasets of complexe programmeertalen zoals R of Python, om met hun eigen gegevens te werken met behulp van drag-and-drop tools zoals slicers en filters voor een snelle analyse. Dit maakt IT-afdelingen of externe consultants overbodig bij het analyseren van bedrijfsgegevens, wat tijd en geld bespaart en gebruikers toch de mogelijkheid biedt om zinvolle inzichten te verkrijgen uit hun eigen gegevens.

Voorspellingen op basis van historische data

Met Power BI kunnen organisaties verder gaan dan de traditionele methoden van rapportage en analyse door gebruik te maken van de kracht van kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning algoritmen die voorspellende analyses mogelijk maken op enorme hoeveelheden organisatiegegevens in combinatie met externe bronnen zoals nieuwsartikelen of berichten in de sociale media voor meer context rond belangrijke prestatie-indicatoren (KPI’s). Hierdoor kunnen leidinggevenden en andere belanghebbenden binnen een organisatie beter geïnformeerde beslissingen nemen op basis van realtime inzichten in plaats van te vertrouwen op verouderde rapporten die maanden eerder zijn gegenereerd of handmatige processen die te lang duren en vatbaar zijn voor fouten door menselijke factoren.

Opschalen zonder investering

Omdat Power BI in de cloud draait, kunnen organisaties bovendien snel opschalen als dat nodig is, zonder extra investeringen in hardware, omdat alle systeembronnen worden geleverd via Azure-clouddiensten, waardoor je alleen betaalt voor wat je gebruikt wanneer je het nodig hebt, in plaats van vaste kosten te hebben voor de aanschaf van infrastructuur voordat het gebruik plaatsvindt. Dit maakt het een ideale oplossing voor bedrijven die op zoek zijn naar schaalbaarheid en tegelijkertijd de kosten onder controle willen houden!

Hoe kun je aan de slag met PowerBI?

Allereerst moet je gaan begrijpen wat behoeften van je organisatie zijn als het gaat om het analyseren van de eigen interne statistieken. Maar ook zeker als het gaat om het verzamelen van externe informatiebronnen die mogelijk waardevol inzicht kunnen bieden in activiteiten, zoals analyse van het klantsentiment van sociale media platforms zoals Twitter of marktonderzoeksrapporten van derden zoals Gartner.

Zodra deze gebieden zijn geïdentificeerd, kun je beginnen met het opzetten van dashboards binnen het platform volgens aangepaste vereisten die specifiek zijn voor de behoeften van elk teamlid, met behulp van drag-and-drop tools zoals slicers/filters/etc.

Volgende stappen zijn het maken van visuals zoals grafieken/tabellen/kaarten/etc., die helpen trends of anomalieën in datasets snel aan het licht te brengen, zodat besluitvormers daarnaar kunnen handelen nadat ze zo nodig nader onderzoek hebben gedaan, voordat ze uitvoerbare stappen zetten naar verbeteringsinitiatieven binnen een organisatie!

Ten slotte kunnen binnen PowerBI geautomatiseerde waarschuwingen via e-mails/push notificaties worden ingesteld, zodat belanghebbenden altijd op de hoogte blijven van veranderingen binnen hun respectieve aandachtsgebieden, zelfs als ze er niet direct actief mee bezig zijn – dit helpt ervoor te zorgen dat iedereen altijd vanaf dezelfde pagina werkt!

Je concurrentie altijd een stap voor zijn

Kortom, het benutten van de kracht van big data via softwareoplossingen zoals Microsofts Power BI geeft organisaties een voorsprong op hun concurrenten doordat ze sneller betere beslissingen kunnen nemen op basis van real-time inzichten uit zowel interne KPI’s als externe bronnen – dit leidt uiteindelijk tot meer efficiëntie en een betere ROI op termijn! Organisaties zouden moeten overwegen te investeren in een bedrijfsoplossing als deze als ze hun concurrentie voor willen blijven en zicht willen houden op alle aspecten van de dagelijkse werkzaamheden!