Nu bedrijven ernaar streven milieuvriendelijker te worden, zijn ze op zoek naar manieren om duurzame praktijken toe te passen. Een manier waarop bedrijven dit doel kunnen bereiken is door Power BI te implementeren. Power BI is een analyseplatform waarmee organisaties gegevens kunnen verzamelen, analyseren en visualiseren. Naast het verschaffen van inzicht in hun activiteiten, biedt het ook een reeks duurzaamheidsfuncties die het een uitstekende keuze maken voor bedrijven die milieubewuster willen worden. In dit artikel verkennen we vijf manieren waarop Power BI duurzaam is en hoe het KMO’s kan helpen om op lange termijn middelen en geld te besparen.

1. Papiergebruik minimaliseren

Papiergebruik kan een grote impact hebben op het milieu, maar met de dashboards en rapporten van Power BI kunnen bedrijven het afdrukken van papieren rapporten helemaal vermijden. Met het platform kunnen gebruikers al hun gegevens in realtime op één digitale pagina bekijken met behulp van interactieve visuals. Dit maakt het handmatig genereren van rapporten en het afdrukken van papier overbodig, wat op de lange termijn bomen en geld bespaart.

2. Rapporten automatiseren

Power BI automatiseert het maken van rapporten, zodat gebruikers niet elke maand handmatig honderden of duizenden documenten hoeven te genereren. Dit vermindert de hoeveelheid tijd die nodig is om informatie te verzamelen en rapporten te maken, terwijl er ook geen menselijke tussenkomst in het proces nodig is. Automatisering bespaart niet alleen tijd, maar zorgt ook voor nauwkeurigheid omdat menselijke fouten worden uitgesloten.

3. Vermindering van het energieverbruik van datacentra

Datacenters verbruiken veel energie door grote serverparken die koelsystemen en andere energievretende componenten vereisen. Met de cloud computing-mogelijkheden van Power BI kunnen bedrijven het energieverbruik van hun datacenters aanzienlijk verminderen, omdat ze geen krachtige hardware of enorme serverparken meer nodig hebben om hun gegevens op te slaan; in plaats daarvan kunnen ze vertrouwen op clouddiensten zoals Microsoft Azure of Amazon Web Services (AWS). Dit bespaart niet alleen energie maar ook geld, aangezien deze clouddiensten doorgaans goedkoper zijn dan het opzetten van een volledig serverpark in eigen huis of het huren van dedicated servers van derden.

4. Datagedreven beslissingen aanmoedigen

Power BI helpt bedrijven betere beslissingen te nemen door hen te allen tijde te voorzien van nauwkeurige, actuele informatie over hun activiteiten via de interactieve visuals en dashboards. Hierdoor kunnen ze sneller dan ooit tevoren de vooruitgang in de tijd volgen en gebieden identificeren waar verbeteringen moeten worden aangebracht. Dit leidt tot een betere besluitvorming die uiteindelijk leidt tot een duurzamere aanpak in vergelijking met traditionele besluitvormingsmethoden die eerder gebaseerd zijn op giswerk dan op feitelijke gegevens.

5. Verbetering van de efficiëntie

Tot slot helpt Power BI de efficiëntie te verbeteren door het stroomlijnen van processen tussen afdelingen via de integratiemogelijkheden met andere software-oplossingen zoals Microsoft Office 365 suite die helpt de communicatie tussen verschillende afdelingen binnen een organisatie te stroomlijnen, waardoor de efficiëntie van de workflow wordt verbeterd en middelen zoals tijd, energie en geld worden bespaard. Bovendien, PowerBI geeft gebruikers toegang tot hun gegevens vanaf elk apparaat met een internetverbinding waardoor ze toegang hebben tot vitale informatie wanneer dat nodig is zonder verspilling van middelen op het reizen of het hebben van fysieke vergaderingen.