november 1, 2016

Maps in Microsoft Excel

“Maps in Microsoft Excel”, misschien wel de beste applicatie die ze in jaren hebben toegevoegd

Microsoft Excel heeft het unieke voordeel dat het een applicatie is die velen van ons standaard gebruiken, maar waar we eigenlijk nooit over praten. We zijn ervaren gebruikers, maken gebruik van draaitabellen en vullen cellen met complexe berekeningen. En iedereen die zakelijk serieus bezig is, gebruikt waarschijnlijk een spreadsheet om de kosten bij te houden, in eerste instantie of even tussendoor. Wanneer je wat gegevens wilt visualiseren, een grafiek wilt maken of simpelweg financiën bij wilt houden, dan gebruiken velen Excel.

Microsoft introduceerde afgelopen maand een nieuwe functie, genaamd Maps, die een van de meest indrukwekkende toevoegingen is die Microsoft in de jaren heeft gemaakt. Ik vraag me wel af waar dit allemaal naar toe gaat, nu Microsoft Office functioneert op het web, op smartphones, tablet PC’s en op het bureaublad (waaronder Mac en Windows). De nieuwste functies in deze Office Apps kunnen gegevens uit de cloud halen en Excel kan alles op de achtergrond bijwerken. Ik vraag me soms zowaar af of ik nog wel gebruik wil maken van Google Docs. Maar dat is een beetje vloeken in de kerk op deze site met Office Professionals.

Map for Excel

 

Maar die nieuwe functie “Maps” is een beetje als het inhuren van een tijdelijke datawetenschapper. Tijdens een demonstratie liet iemand me zien hoe je in een paar klikken een gedetailleerde kaart kan maken met een eigen dataset. De functie Maps maakt gebruik van Bing Maps en werkt rechtstreeks in de spreadsheet. Net als met de meeste functies in Office 365 en de desktopversie, kan je deze kaarten in je spreadsheet maken en ze dan in andere applicaties zoals Microsoft Word of PowerPoint kopiëren en plakken (en ze vervolgens nog steeds aanpassen: ‘t is natuurlijk ook nog dynamisch).

En het meest indrukwekkende is dat, in tegenstelling tot andere mapping tools voor data-analisten, Maps in Excel werkt met gegevens tot op het niveau van provincie of postcode. Laten we zeggen dat je wilt visualiseren hoeveel mensen gebruik maken van Vodafone, T Mobile of KPN in jouw eigen provincie (uitgaande dat je toegang hebt tot die gegevens). Met Maps kan je alles zo kleurcoderen dat elke provincie voor elke provider één kleur laat zien. Zelden een manier gezien om deze geografische gegevens zo snel te bekijken en te formatteren, met behulp van een tool die we al kennen en begrijpen. Een hoeraatje voor Microsoft.

Ook indrukwekkend is de snelheid – meestal met maar een paar muisklikken heb je al resultaat. Leuk om de demo in de video hieronder te bekijken. Merk ook op hoe je een rij cellen kunt selecteren en al na een seconde de visualisatie ziet.


Maps is nog niet volledig beschikbaar – het zal later dit jaar komen voor de desktopversie van Office, de Office 365 cloud-suite, en de mobiele versies op telefoons en tablets.
Mocht u meer willen weten over deze tool of deze tool willen gebruiken in je MS Excel-sheet voor je bedrijf, neem dan contact op en onze programmeurs helpen u graag verder.

Aernoud Florijn.