FLORIJN ontwikkelt voor TenneT een nieuw veilingplatform dat bijdraagt aan energietransitie


Slim softwarealgoritme zorgt voor efficiëntere inkoop noodstroom

Voor Netbeheerder TenneT heeft Florijn App & Web Solutions uit Amsterdam een intelligent en daadkrachtig veilingplatform gebouwd. Het platform is vanaf 1 september volledig operationeel en vanaf dan kunnen dagelijks meerdere (elektra)energieleveranciers hun capaciteit ter veiling aanbieden. Hiermee wordt ook verder de weg vrijgemaakt voor wind- en zonne-energieleveranciers. Het algoritme van het platform selecteert op een slimme manier het beste pakket van aanbiedingen. Doordat gebruik wordt gemaakt van het potentieel energiereservoir van derden, draagt TenneT niet alleen bij aan een duurzame energietransitie, maar bespaart bovenal miljoenen euro’s.

Bob Mantel, business projectleider bij TenneT, afdeling System Operations: “We staan voor een enorme uitdaging: de energietransitie vraagt om met onder andere wind en zon het energienet in balans te houden. Vanwege deze onvoorspelbaardere variabelen ontstaat een balanceer-act die 24/7 doorgaat. Er wordt dag en nacht een beroep gedaan op het elektriciteitsnetwerk van TenneT. Vanaf 1 september kopen we de benodigde capaciteit regel- en noodvermogen op dagbasis in. Door de snelle inkoop van capaciteit via het veilingplatform faciliteren we het bedrijfsproces voor het in balans houden van ons elektriciteitsnet. Dat kan alleen met behulp van slimme ICT oplossingen worden gerealiseerd. Investeren in innovaties, om de capaciteit en flexibiliteit van de bestaande elektriciteitsnetten beter te benutten en te verbeteren, is en blijft een speerpunt van TenneT.”

Veilingplatform

Met het platform, en het dagelijkse veilingproces, wordt de markt toegankelijk gemaakt voor energiebronnen die minder goed regelbaar zijn, zoals wind en zon. Flexibiliteit binnen industriële processen is niet te garanderen voor een week of langer, maar wel voor een dag of korter. Het veilingplatform wordt op 1 september in gebruik genomen en biedt ruimte aan honderden energieleveranciers om hun extra capaciteit aan TenneT aan te bieden. Binnen enkele seconden tot minuten wordt uitgerekend welke pakket van aanbieders het beste matcht met de vraag. Hierna wordt de beste deal gesloten. Het algoritme waarop het platform is gebouwd zorgt voor een enorme tijdsbesparing. Eerder duurde zo’n veiling uren, nu vindt de veiling binnen een paar minuten plaats. Naast de bijdrage aan de Nederlandse energietransitie bespaart TenneT met het algoritme en het veilingplatform miljoenen. Een besparing die de BV Nederland direct ten goede komt.

Over TenneT

TenneT beheert het hoogspanningsnet in Nederland en grote delen van Duitsland. TenneT transporteert elektriciteit op 110.000 Volt (110 kV) en hoger. TenneT’s belangrijkste taken bestaan uit het verzorgen van transport- en systeemdiensten en het faciliteren van de energiemarkt. Het streven van TenneT is om een betrouwbare en ononderbroken levering van elektriciteit in het hoogspanningsnet te garanderen voor ongeveer 42 miljoen mensen.

Over Florijn App & Web Solutions.

Met slimme softwareoplossingen bouwt Florijn App & Web Solutions mee aan het realiseren van een wereldwijde energietransitie. Voor TenneT ontwikkelde Florijn een algoritme voor het veilingplatform waarmee elektriciteit snel wordt ingekocht tegen de scherpst mogelijke prijs. Het platform is toekomstbestendig en biedt plaats aan meer dan honderden aanbieders in Nederland.

#energietransitie #florijnaws #dutchpower #energiesysteem #klimaatdoelstellingen #milieubewust #energietoekomst #samenwerken

 

Avatar
Aernoud Florijn
No Comments

Post a Comment

Name
Email
Website
Comment