AVG Algemene verordening gegevensbescherming privacywet

De privacywet Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) staat voor de deur

                                                         “Tot 4% van de omzet of maximaal 20 miljoen euro boete”

De privacywet wordt aangescherpt. Bent u voorbereid?

Op 25 mei 2018 treedt de privacywet ‘Algemene Verordening Gegevensbescherming’ (AVG) in. Deze wet geldt voor alle landen uit de Europese Unie. De Wet Bescherming Persoonsgegevens (WBP) die vanaf 2001 van kracht ging, is door snelle digitale veranderingen sterk verouderd is zal dan niet meer gelden. De AVG stelt flink strengere eisen en voorwaarden vast dan de WBP.

De organisatie Autoriteit Persoonsgegevens (AP) neemt met de wet AVG privacy serieus en tilt de bescherming van persoonsgegevens tot een volgend niveau. De sancties voor bedrijven lopen erg hoog op.

“Tot 4% van de omzet of maximaal 20 miljoen euro boete” – NOS

Florijn onderzocht hoeveel klanten er voorbereid zijn op de AVG en kwam erachter dat de meerderheid nog geen actie ondernomen heeft om zijn systemen voor te bereiden. Aangezien mei 2018 al met een paar keer ademen al voor de deur staat, schrokken wij van dit gegeven. Het is zeer belangrijk dan bedrijven hier snel mee aan de slag gaan, zodat zij sancties vermijden.

“Meerderheid nog geen actie ondernomen om zijn systemen voor te bereiden”

Mogelijk werkt u bij een woningcorporatie, zorginstelling, scholengemeenschap of multinational; alle organisaties die met persoonsgegevens in aanraking komen zijn verplicht zich te houden aan de nieuwe wet AVG en worden beboet bij schending.

screen-shot-2017-10-03-at-11-41-56-am

Een van de eisen is ‘Privacy by design’, waarbij bedrijven bij het ontwikkelen van nieuwe informatiesystemen ervoor moeten zorgen dat persoonsgegevens beschermd en beveiligd worden, zodat er geen overbodige informatie wordt opgeslagen en geen datalekken zullen ontstaan

Globaal gelden volgende eisen voor uw bedrijf:

Recht op inzage: burgers mogen organisaties vragen of deze persoonsgegevens van hen heeft vastgelegd en zo ja, welke. Voor deze aanvraag zij geen reden te geven.

Recht op correctie en verwijdering: ook mogen zij een organisatie vragen hun persoonsgegevens te verbeteren, aan te vullen, te verwijderen of af te schermen.

Recht op dataportabiliteit: zij hebben ook het recht persoonsgegevens te ontvangen die een organisatie van hen heeft.

Privacy by design: al bij het ontwerpen van producten en diensten moet u ervoor zorgen dat persoonsgegevens goed worden beschermd.

Privacy by default: u moet technische en organisatorische maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat u, als standaard, alléén persoonsgegevens verwerkt die noodzakelijk zijn voor het specifieke doel dat u wilt bereiken.

Functionaris gegevensbescherming: organisaties hebben de mogelijkheid zelf een interne toezichthouder op de verwerking van persoonsgegevens aan te stellen.


Werkt u nog met verouderde desktop-software?
Een MS Access ontwikkelaar / MS Access expert / MS Excel expert van Florijn bouwt uw MS Access database eenvoudig om naar een webapplicatie in de cloud, waarin uw gegevens volledig veilig staan, u geen overbodige gegevens opslaat en u gemakkelijk kunt kiezen wie waar bij kan. Tevens kunt u vanaf elke plek bij uw gegevens.

“In nieuwe informatiesystemen mogen geen datalekken meer zitten”

Bekijk hier hoe wij u kunnen helpen met uw bedrijfsgegevens veilig stellen. 

Heeft u vragen? Bel ons gerust: 020 6 254 254. Vond u deze blog interessant? Schrijf u dan onderaan in voor onze nieuwsbrief en blijf up to date van soortgelijk nieuws.

Bekijk hier meer informatie omtrent de AVG. Let op uw branchespecifieke eisen.

Write a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente blogberichten